ETUSIVU   YHDISTYS    TELAKKA    LAIVAT    HAKEMISTO    LINKIT

Historia ja nykyisyys

HISTORIA JA NYKYISYYS

VUOSILUKUJA TELAKAN HISTORIASSA

TELAKKA-ALTAAT LAITURIT JA KENTÄT...

SOSIAALITILAT 

Lisää tietoa mm. telakoinnista:

YHDISTYS -sivulla

 

 

Telakan historiaa ja nykyisyyttä

Viaporin telakka keskellä Suomenlinnaa - Varvilahden tuntumassa, on Suomen vanhin ja eräs maailman vanhimmista toimivista allastelakoista. Siellä kunnostetaan edelleenkin laivoja - lähes 250 vuotta ensimmäisten telakointien jälkeen.

Telakkaa alettiin rakentaa 1751. Ensimmäinen siellä rakennettu alus, F.H.Chapmanin suunnitteleman saaristolaivaston fregatti Hämemaa Oden, valmistui 1764.Telakan tarkoituksena oli tarjota suoja Ruotsi-Suomen saaristolaivastolle, jonka sijoituspaikaksi suunniteltiin Kruunuvuoren selän ympäröivää, Susisaarille ja Helsingin kaupunkiin sijoittuvaa Sveaborgin merilinnoitusta. Linnoituksen rakentaminen aloitettiin 1748.

Nykyään alueen vuokralaisena toimii Viaporin Telakka ry, joka vuokraa tiloja tarvitseville ja järjestää telakkapalveluja sekä alan tapahtumia, tilaisuuksia, yleisöpalveluja, koulutusta, tiedotus- ja harrastustoimintaa.

Telakalla toimii aktiivinen, pääasiassa puualuksiin keskittynyt perinnealusten kunnostuskeskus .
Vuosittain telakassa kunnostetaan yli pariakymmentä perinnelaivaa ja sen lisäksi yhdistys tarjoaa vuosittain useille kymmenille pienveneille, pääasiassa puisille purjeveneille, kunnostusmahdollisuuksia ja talvitelakointipalveluja ulkokentällä ja lämpimässä hallissa

Alueella toimii veneveistämö ja purjeneulomo. Ohjelmapalveluyritys järjestää kursseja, koulutusta ja tilaisuuksia ryhmille, koululaisille ja yrityksille
Telakkanäyttely antaa kiinnostuneille perustiedot telakan historiasta ja toiminnasta sekä suomalaisesta talonpoikaispurjehduksesta. 

Kesäisin aukeaa vierasvenesatama, jossa kahvio, ravintola, saunatilat ja muita palveluja.

Sivun alkuun

 

 

 

Telakalla

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

VIAPORIN TELAKKA RYSuomenlinnan vanha kuivatelakka 00190 Helsinki